2011. május 31., kedd

Sminktörténet-érdekességek

A történelem annyira messze áll tőlem, hogy az egészen megdöbbentő, most mégis ezzel kapcsolatban szeretnék írni, hiszen a különböző szépségápolási szerek múltja azért engem is érdekel. Nem egy teljes áttekintést szeretnék posztolni, inkább pár érdekességet szedtem össze, vannak köztük nagyon meglepőek is, remélem, nem csak nekem jelentenek újat ezek az információk.: )


Menes fáraó, itt 
éppen smink nélkül: )
♥ Az ókori egyiptomi kultúrának már szerves részét képezte a szépségápolás. A birodalom első uralkodó dinasztiája sírhelyének feltárásakor többek között illatos kenőcsöt tartalmazó tégelyeket is találtak a régészek. Ez a krém a bőr hidratálására és a ráncok megelőzésére szolgált.

♥ Egy férfi adjon magára, de azért annyira ne, mint Menes fáraó, az ő sírjában ugyanis egy komplett sminkkészletet találtak. Az uralkodó szempillafestéket és rúzst is használt, festette a körmét, és a bőrápolásra is nagy figyelmet fordított. 

♥ Egyiptomban nem csak az uralkodócsalád volt otthon a sminkelésben: általánosan jellemző volt a festegetés. A nők általában sötétzöld színt használtak az alsó vízvonalra, a szempillákat és a mozgó szemhéjat pedig fekete festékkel színezték, amely egy fémes anyagból, az antimonból vagy koromból készült. A kreol bőrhöz, sötét szemekhez ez jól is állhatott. Ügyesek.: )

♥ A Biblia is tartalmaz érdekes módon néhány sminkelésre vonatkozó adatot. Az ószövetségben szereplő Jezebel festette a szemét, az Újszövetségben megtalálható Eszter könyve pedig különböző szépségápolási módokról számol be.

Egy londoni utca alatt
talált lelet,
valószínűleg az
ókori Rómából származó
szépségápolási szer
♥ Az ókori római nőket szépségápolás terén nem kellett félteni. Természetes volt, hogy a pillákat feketére színezik és ezzel az árnyalattal kontúrozzák a szemüket, de a latin lányok nem érték be ennyivel: arcukat krétával fehérítették, illetve pirosítót is használtak. A fogaikat amúgy alkalomadtán habkővel tisztították, jaj.


 A kereszténység terjedése miatt a festegetés elvileg a háttérbe szorult, de a nők továbbra is a fehérségre törekedtek. Ez ugyanis arra utalt, hogy van elég szolgájuk, aki helyettük dolgozik. Éppen ezért nemcsak a naptól óvakodtak, hanem különböző festékeket is bevetettek a fehérség érdekében.


♥ A középkor vége felé már ismét egyre elfogadottabbá vált a sminkelés, pár évtized múlva pedig nők, férfiak és gyerekek egyaránt viselték, persze csak ha az előkelők közé tartoztak. Azonban nem mindig jártak jól ezzel, sokszor mérgező anyagokat vittek fel a bőrükre. A különböző bőrhibákra higanyt(!) tettek, az arcot a grafit egy különleges, fehér színű fajtájával fedték be, szinte állandó mérgezésnek tették ki magukat.


Marie-Gabrielle Capet, a hölgy tökéletesen megtestesítette a 18. századi szépségideált
♥ A 18-19 században a fehér bőr, a rózsás orca és a csillogó szem  jellemezte a szépségideált. A nők mindent meg is tettek, hogy szert tegyenek ezekre. Bevett szokás volt körükben, hogy néha kis mennyiségű arzént fogyasztottak vagy tömény citromlével mosták a szemüket, a csillogás érdekében. Sőt néha az amarílisz nevű virágból készült italt is fogyasztották, amivel annyi a probléma, hogy mérgező. Na ők aztán tényleg komokolyan vették, hogy a szépségért meg kell szenvedni.


Amarílisz
Források: 1 2 3 4 5 6 7


Remélem, tudtam újat és érdekeset mondani nektek.: )

5 megjegyzés:

  1. Én szeretem a történelmet,viszont a sminkelés történetének sose olvastam utána. Úgyhogy tök jó volt a poszt.;)

    VálaszTörlés
  2. köszi: ) számomra ez a töri egyetlen értékelhető része: D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó poszt, ilyesmit még nem olvastam. Vicces elképzelni, milyen lett volna egy korabeli beauty blog. :D

    VálaszTörlés
  4. Köszi: ) hát igen, mondjuk számomra ez a higanyos-arzénos szépségápolás elég megrázó: D

    VálaszTörlés
  5. Hahó!

    Ezeket az infókat hol találtad? Szükségem lenne a forrásokra egy dogámhoz.
    Köszike,
    Olcsi

    VálaszTörlés